Sevärdheter på Mallorca du inte får missa

Ön Mallorca har förtrollats tusentals besökare med sin underbara natur, kritvita stränder och naturligtvis alla spännande sevärdheter som man inte ska missa. För att kunna besöka dessa charmiga turistmål så går det att hyra bil eller cykel, samt att ta någon av de turistbussarna eller tåget som finns på ön. Den perfekta tiden att besöka Mallorca är under maj till september. Man hittar ett flertal sevärdheter och här kommer några av dessa:

Stad och orter

Palma är öns huvudstad och erbjuder allt som en storstad ska göra med nattliv, restauranger och tapasbarer. Men också sol och bad på stranden till Palmabukten. Annars finns det apelsinstaden Sóller och fiskebyarna Cala Santanyi, Cala Llomards och Cala Figuera att besöka. Eller de små pittoreska byarna Deià och Valdermossa.

Marknaden

För att uppleva hur invånarnas vardagsliv ter sig kan man besöka marknaden i Sineu som hålls varje onsdag och där man möts av det genuina och tidlösa sedan över 700 år tillbaka. Man möts av killingar, pärlhöns och åsnor, samt grönsaker, frukt, ägg, kryddor som blandas med broderier, nattlinne, keramik och underhållning från ortens musikanter. Efteråt kan man slå sig ner vid ett bord på Celler Can Font eller Celler Es Grop för att äta husmanskost från Mallorca.

Katedralen

Katedralen La Seu är byggd i gotisk stil och av sandsten. Den tog drygt 300 år att bygga och riktar in sig mot Mecka, vilket är ett arv efter att araberna tog makten över ön efter romarna. Glasfönstren i katedralen togs bort under spanska inbördeskriget och gömdes, för att de inte skulle gå sönder.

Klippa

På Mallorcas nordligaste punkt ligger Cap de Formentor och går även under namnet ”Där vindarna möts”. Här har man en fantastisk vy över havet och det vackra landskapet. Klippkanterna omges av ett 400 stup rakt ner och ger en rafflande känsla. Runt om ligger det mysiga och avskilda små stränder med lyxhotellen strax intill.

Odlingar

Runt om på Mallorca ligger det olika ekologiska odlingar som odlar apelsiner, citroner och fikon bland annat. På Ecovinyassa som har drygt 40 stationer som man kan se hur den ekologiska odlingsprocessen går till och smaka på den frukt som odlas lokalt. Samtidigt som man kan njuta av utsikten över bergen Serra de Tramuntana och tillhör Unescos världsarv sedan 2011, där det dessutom finns ett flertal vandringsleder.

Äventyrspark

För den som är lite äventyrslusten så finns äventyrsparken Jungle Parc, som är ett ställe för hela familjen. Det finns olika djungelbanor i olika svårighetsgrader, allt från barn och upp till vuxna. Ett perfekt sätt att tillbringa dagen ihop på.

Grottor

Något som är ett måste när man besöker Mallorca är att gå i grottor och då är Drakgrottan (Cuevas del Drach) som är den mest kända och ligger i byn Manacor på Mallorcas östra sida. Drakgrottan sammanlänkas med fyra andra grottor, Den vita grottan (Cova Blanca), Den svarta grottan (Coca Negra) och Luis Salvador-grottan (Cova de Lluis Salavdor), samt Fransmännens grotta (Cova dels franscesos). Dessutom ligger det en av världens största sjöar under jord här, sjön Lago Martel. Det finns fler grottor på ön som är värda ett besök.